Το Glera είναι το κυρίαρχο σταφύλι πίσω από το Prosecco. Είναι ένα πράσινης φλούδας, λευκό οινοποιό σταφύλι που παράγει σχετικά ουδέτερα κρασιά με νότες λευκού άνθους και ροδάκινων. Η έλλειψη χαρακτηριστικής γεύσης το καθιστά πραγματικά ιδανικό ως το σταφύλι βάσης για την παραγωγή αφρώδους οίνου και ως εκ τούτου, καλλιεργείται ευρέως στις περιοχές γύρω από το Τρεβίζο, βόρεια της Βενετίας – την καρδιά της παραγωγής Prosecco.
Το Prosecco παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου από το σταφύλι Glera;
Σύμφωνα με τους ιταλικούς κανονισμούς παραγωγής για τα Prosecco, Prosecco Spumante και Prosecco Frizzante, αυτά τα κρασιά πρέπει να αποτελούνται από τουλάχιστον 85 τοις εκατό Glera. Το υπόλοιπο 15 τοις εκατό μπορεί να αποτελείται από οποιονδήποτε συνδυασμό Verdiso , Bianchetta Trevigiana, Perera, Chardonnay , Pinot Bianco , Pinot Grigio και/ή Pinot Noir οινοποιημένο ως λευκό κρασί (Blanc De Noir)
Για το ροζέ Prosecco (Prosecco Spumante Rosé ή Rosato), το Glera πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ 85 και 90 τοις εκατό του κρασιού με το υπόλοιπο (τουλάχιστον 10 τοις εκατό και το πολύ 15 τοις εκατό) Pinot Noir.
Διαλέξτε το Prosecco που Σας Ταιριάζει
Το σταφύλι πίσω από το Prosecco, το Glera είναι, στην πραγματικότητα, ένας αριθμός παρόμοιων ποικιλιών που καλλιεργούνται στην καρδιά της παραγωγής Prosecco γύρω από το βόρειο Τρεβίζο. Παρά την παγκόσμια εμπορική επιτυχία του Prosecco, το Glera δεν έχει ακόμη φυτευτεί σε σημαντική ποσότητα εκτός Ιταλίας, αν και υπάρχουν αρκετές που προκάλεσαν τη νομική αλλαγή του ονόματος.
Το Glera είναι ένα μακροχρόνιο συνώνυμο του σταφυλιού Prosecco της βόρειας Ιταλίας και το όνομα με το οποίο είναι πλέον επίσημα γνωστό. Αυτή η πράσινη ποικιλία καλλιεργείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στις περιοχές Veneto και Friuli, κυρίως για την παραγωγή αφρωδών κρασιών Prosecco .
Χαρακτηριστικά κρασιού και σταφυλιού
Το ιταλικό κρασί που παράγεται από το Glera είναι σχεδόν πάντα είτε frizzante (ελαφρώς αφρώδες) είτε spumante (πλήρως αφρώδες). Μερικά κλασικά κρασιά παρασκευάζονται επίσης από το Glera, αλλά όχι στην ίδια κλίμακα με τα αφρώδη κρασιά που εξάγονται τόσο ευρέως σε όλο τον κόσμο.
Το Glera είναι ένα σταφύλι υψηλής παραγωγικότητας που ωριμάζει αργά την εποχή. Έχει υψηλή οξύτητα και αρκετά ουδέτερο ουρανίσκο, καθιστώντας το ιδανικό για την παραγωγή αφρώδους οίνου. Το αρωματικό προφίλ της Glera χαρακτηρίζεται από λευκά ροδάκινα, με περιστασιακή σαπουνάδα. Το κρασί έχει ελαφρύ σώμα και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (8,5 τοις εκατό είναι το ελάχιστο επιτρεπόμενο ABV για τα κρασιά Prosecco), υποδηλώνοντάς το ως δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα ή ως απεριτίφ.
Prosecco ή Glera;
Η αλλαγή του ονόματος Prosecco-Glera έγινε το 2009, όταν το Conegliano-Valdobbiadene Prosecco προήχθη σε πλήρες καθεστώς DOCG (το υψηλότερο επίπεδο ποιότητας ιταλικού κρασιού). Υπό το φως αυτής της προώθησης, αποφασίστηκε ότι η ονομασία Prosecco θα πρέπει να προορίζεται αποκλειστικά για κρασιά που καλύπτονται από τους επίσημους τίτλους ονομασίας Prosecco της Ιταλίας και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την ποικιλία σταφυλιού.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση το επικύρωσε αυτό, καθιστώντας ουσιαστικά παράνομο για τους οινοπαραγωγούς οπουδήποτε εκτός της βορειοανατολικής Ιταλίας να χαρακτηρίζουν τα κρασιά τους ως Prosecco.
Αρμονία
Πίνεται στους 6-8 °C. Το Prosecco χρησιμοποιείται ευρέως ως κρασί για πάρτι, για απεριτίφ και ποτά πριν το γεύμα σε συνδυασμό με καναπεδάκια, μπρουσκέτες, πιάτα τυριών και αλλαντικών. Πολλά ελαφριά πιάτα με θαλασσινά ταιριάζουν με το Prosecco και είναι επίσης ένας εξαιρετικός συνδυασμός με fish and chips.
Συνώνυμα
Serprina, Prosecco Bianco